Seit Toptani – çelsi i Lidhjes së Prizrenit

Nga Marsida T. Najdeni 10 qershor 2021 Janë mësu tironsit që historia t’i lei jasht, për shumë arsye që dihen tashmë, e që i kam përsërit. Dashje padashje ky mentalitet harrues karshi figurave tironse është transmetuar dhe tek brezat e sotëm, prej të cilëve kulturalisht e profesionalisht unë kam mësuar dhe jam falenderuese. E megjithatë,... Continue Reading →

Punët e këqia të shejtanit bëhen natën!

Nga Marsida T. Najdeni 19 maj 2020 Vriti historinë një qyteti, bëje si të pavlerë, paraqite si pa histori sepse kështu pasurohen oligarkët e 80 vjeçarit. Kjo gjëmë mbi Tiranën ka dekada që përsëritet. Filloi në 1944 dhe vazhdon ende në 2020. Prishën Xhaminë e Vjetër, Pazarin e Vjetër, qindra dyqane, 3 kishat katolike, kishat... Continue Reading →

Dy gocat që ka Tirona

Nga Marsida T. Najdeni 18 maj 2021 Dy gocat që ka Tironasherbetlie, muhabetçie.T’bukra - t’mira me kunora,sy e vetull shkru me dor. Nuk bojn shamotE nuk përzijn dynjon.Jon të nershme pamuk për shpirtin.Lum kush i njef se ka ç’mëso. Dy gocat që ka TironaNuk i gje me asi ven.Të bojn për vetese jon të quta,... Continue Reading →

Faleminderit, Refik Toptani!

14 nëntor 2020 Nga Marsida T. Najdeni Dua të më përmendni emrin e ndonjë pareliu a parelie në Shqipëri sot, i cili/e cila është gati të shkri pasurinë e tij për komb e atdhe? Kërkush! Refik Toptani ka dalë në këtë foto të Kel Marubit i raskapitur mbasi i dha bashkatdhetarëve të tij gjithçka. Kjo... Continue Reading →

Cila qe zonja Hajrie?

Cila qe zonja Hajrie? Nga Marsida T. Najdeni 20 nëntor 2020 Shqipëria komuniste keqtrajtoi e vrau shumë të pafajshëm. Heroinat e vërteta të çmendurisë 50 vjeçare ishin gra si Sabiha Kasimati, Musine Kokalari, Gjelë Gjikolaj, Hajrie Kusi Mulleti etj. Megjithatë, në asnjë instancë nuk u përbuz zonjëlliku i tyre në shkallë kombëtare ashtu siç ndodhi... Continue Reading →

“Aheng Tironas”

“Aheng Tironas”Nga Marsida T Najdeni26 Janar 2021***teksa prisja tek doktori.Melodi e erës DajtitZanofill e merhamonitRronj e fis qeleshe bardhaMush shpiat me caraca.Aheng tironas, perl BallkaniOmël e but, pa shamotShtrut - me qef e me lezet Dor mas dore trashëgu.Valle dyshe e vallja pipzaveNapolonin bashk me zylet Çohen gocat tërheqin komënBukurit e ksaj Tirone. Oh... ça... Continue Reading →

“Moni” dhe “Madiba”

“Moni” dhe “Madiba” nga Marsida T. Najdeni 10 maj 2021 Për mua këta dy burra janë aq të përafërt. Shumë nga ju do t’habiteni kur të shikoni këto dy legjenda nga skaje e kultura të kundërta bashkë, por unë tek këta dy heronj shoh shkrirjen dhe ngjashmëritë e tyre. Osman Kazazi shumë herë i referohen... Continue Reading →

Tirona realitetit.

Nga Marsida T. Najdeni3 maj 2021O Tiron, Tirona modhe,sa kujtime ma zemra ime.O Tiron, Tirona fitores,kallare kuqt xhap çi bone. O Tiron, Tirona bekume,me goca kajmoklie sherbetlie.O Tiron, Tirona madhnushme,mush me çuna gushpëlluma. O Tiron, Tirona identitetit,brez mas brezi bardhebluja.O Tiron, Tirona e rronjve,ka shpirti sun e shkulni. O Tiron, Tirona e momës,fjalt e mençme... Continue Reading →

Njerzillikun mos e tjetërso.

Duje vllain, duje babën,Mos ja ki me hile mikut.Thuje llafin e omëlMos e boj gjuhën shpuz. Mos maj inot gjatPajtimi o për të njallmit.Se kjo jetë duhet jetuPranej vetllat mai gëzum. Mos u vronjt e mos u nxiDo kesh kohë m’përjetsi.Në këtë bot me dillT’ka vu perenia me shiju. Duje motrën, duje nonën,Amanetet mos t’i... Continue Reading →

31 Thika

31 ThikaNga Marsida T. Najdeni21 mars 2021Burra me thika, fiks si përbindësha,vrasin nënat e mira, lënë fëmi jetima.Punë e koklavitur, ekonomi e zaptuar,me barkun bosh, shpresën lajnë me lot.Burra që barku fëmrës rriti,shpërblejnë jetën me thika.Thika kafshërie, larë me gjak rinie.Rini e harruar, krejt e shpërdoruar.Shumzojnë jetën me zero,e ardhme e fshirë, këputur si fitil.Ndalni... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑